Friss vs. tartós – „fresh“

Mi történik a gyümölcslével az idő múlásával?

Már tudod, hogy az igazán friss „fresh” nem a szupermarket polcán vár rád. De mi történik valójában a gyümölcslével, amikor hónapokig eltartható? Mi a története – és miért nem beszélhetünk már igazi „frissességről”? Nézzük meg közelebbről.

Gyümölcstől a freshig: Mi történik az első percekben?

A frissen préselt gyümölcslé tele van vitaminokkal, enzimekkel és antioxidánsokkal. A legelőnyösebb a szervezet számára akkor, amikor teljesen friss – vagyis az első percekben. Már 15 perc elteltével csökken a C-vitamin tartalom, mivel az érzékeny a fényre és a levegőre. Néhány órán belül oxidáció következik be – ez nemcsak az ízt és az illatot, hanem a táplálkozási értéket is befolyásolja.

Pasztőrözés: Amikor a hő megváltoztatja a szabályokat

Ahhoz, hogy a gyümölcslé hetekig vagy hónapokig eltartható legyen, pasztőrözésen kell átmennie – vagyis rövid ideig magas hőmérsékleten (általában kb. 85 °C) hőkezelik. Ez elpusztítja a baktériumokat és mikroorganizmusokat, ugyanakkor csökken a vitaminok (különösen a C és a B-csoport egyes tagjai) mennyisége, és az enzimek is inaktiválódnak. Az eredmény: egy tartós ital, de alacsonyabb tápértékkel, mint a frissen készült lé.

1T1A3718

Tartósítószerek, stabilizátorok és ízesítők

Míg a friss gyümölcslé csak gyümölcsből (esetleg zöldségből) áll, addig a tartós gyümölcslevek – különösen a gyümölcsitalok és nektárok – gyakran tartalmaznak:

  • tartósítószereket a hosszabb eltarthatóságért
  • stabilizátorokat az állagért és megjelenésért
  • ízesítőket és aromákat, amelyek a friss gyümölcs természetes ízét próbálják utánozni

Ezeknek a hozzávalóknak a célja, hogy az ital íze, illata és megjelenése az eltarthatósági idő végéig változatlan maradjon.

Szín és íz: Miért más mindig a „fresh” íze?

Próbáld ki egyszer: hasonlítsd össze a frissen préselt narancslevet a bolti gyümölcslével. A frissnek természetes, néha enyhén zavaros színe van, és az íze a gyümölcs érettségétől és típusától függően változik. Ezzel szemben az iparilag előállított gyümölcslé szabványosított ízű, állandó színű és állagú – ez a technológiai feldolgozás eredménye.

A frissességet nem lehet tárolni!

Az igazán friss gyümölcslé vagy smoothie lejárati ideje: MOST. Ha a legjobbat szeretnéd adni a testednek, válaszd a frissen készített italokat – lehetőleg azokat, amelyek közvetlenül előtted készülnek. Most már tudod, miért a friss gyümölcslé a legjobb választás – ugorj be érte a Fruitisimohoz!

És ne feledd – az alkalmazásunkkal az első vásárlásod 30%-kal olcsóbb.

Sdílej tento článek

Chceš být v obraze?

Přihlas se k odběru newsletteru a každý měsíc dostaneš super novinku...

Mohlo by tě zajímat

Friss vs. tartós – „fresh“

Mi történik a gyümölcslével az idő múlásával? Már tudod, hogy az igazán friss „fresh” nem a szupermarket polcán vár rád. De mi történik valójában a

Új kávékülönlegességek!

Kávé, amiben van energia! A nyár lassan beköszönt, és mi új ICED COFFEE SPECIALS ajánlatokkal érkezünk – kávék gyümölcsös csavarral, krémes fagyival vagy zöld energiával

Učíme lidi

žít zdravě!

fruitisimo_logo_oranz_transparent_pozadi_RGB

Máte námět na článek?

Nebojte se nám ozvat s nějakým pěkným článkem

Napište na: info@fruitisimo.cz

nebo

zavolejte na: 721 123 456